❤  34

Kylien kasvumahdollisuus

Kylien ja taajamien osayleiskaavat ajantasalle

Koronapandemia toi mukanaan valtavan digiloikan etätöineen ja -opiskeluineen. Oma tupa, oma piha nousivat arvoon arvaamattomaan. Kysyntä tonteista, mökeistä ja omakotitaloista on kasvanut kuumeisesti. Vihdissäkin tonttien luovutukset ovat olleet monin kertaisia verrattuna pandemiaa edeltäneeseen aikaan.  MUTTA, MUTTA ...

Kylien ja taajamien osayleiskaavat ovat vuosiksi eteenpäin Etelä-Nummelan kaavoituksen panttivankina. Kylille ja haja-asutusalueille rakentaminen tulee olemaan mahdollista vain suunnittelutarveratkaisujen varassa.

Vihdin strateginen yleiskaava puhuu kylätimanteista ja vireistä kylistä Vihdin vetovoimatekijänä uusille asukkaille. Kuulemistilaisuukissa tuotiin pontevasti esille osayleiskaavojen laatiminen taajamiin ja kylille.  Strategisen yleiskaavan mukaan näiden kylä- ja taajamakaavojen järjestys ja aikataulu on alustavasti

Haimoo        2021        Nummela    2022        Vihtijärvi     2023    Kirkonkylä 2024

Vanjokilaakso    2025    Olkkala    2026 

Kaavoitusohjelma vuosille 2021-2022 toteaa kuitenkin, että kyseisellä kaudella on tarkoitus saattaa valmiiksi Etelä-Nummelan osayleiskaava sekä edistää merkittävästi Tervalammen osayleiskaavatyötä. Itselleni läheisestä Ojakkalan osayleiskaavasta ei ole mainintoja enää missään suunnitelmissa.

On itsestään selvää, että Etelä-Nummelan kehittämisellä tulee olemaan suuri merkitys Vihdin elinvoimalle - mutta kuten kaavan valmisteluaineistossa todetaan "Alueen toteutus edellyttää ESA-radan ja Vihti-Nummela aseman sitovan toteuttamispäätöksen."  Riskinä on, että kehitystä viedään eteenpäin yhden kortin varassa ja muiden taajamien ja kylien kehittäminen on jätetty huomiotta.

Lisäksi, kun Etelä-Nummelan kaavan valmisteluaineistoon tutustuu lähemmin, näyttää siltä, että Vihdin kaupallinen keskus siirtyy Nummelasta Etelä-Nummelaan, siis yhä kauemmaksi kyliltä.

Rakentaminen haja-asutusalueille

Moni hyvä veronmaksaja on saanut Vihdistä kylmää kättä ja päättänyt rakentaa ja viedä veroeuronsa muualle, koska on saanut kielteisen rakennuslupapäätöksen.  Vihdissä on tiukasti pidetty kiinni vanhentuneesta, jo vuodelta 1959 peräisin olevasta emätilatarkastelusta ja tulkittu ahtaasti Maankäyttö- ja Rakennuslain (MRL) pykäliä 44 ja 137 suunnittelutarpeesta. Vasta kun rakennusjärjestyksen uusimisen yhteydessä poru ja paine kasvoi riittävän suureksi viranhaltijapuolella taivuttiin selvittämään asiaa. 

Vuonna 2020 talousarvioesityksen hyväksymisen yhteydessä valtuusto edellytti, että sille tuodaan vielä saman vuoden aikana esitys päivitetyistä periaatteista hajarakennusoikeuden määrittämisestä, ja että rakennuspaikan etäisyys kunnan palveluverkosta rakennusoikeuden kriteerinä poistetaan. 

Työn tuloksena syntyi asiakirja "Maaseuturakentamisen uudet periaatteet - suunnittelutarveratkaisujen käsittelyperusteet", jonka kunnanhallitus hyväksyi muutoksin marraskuussa 2020 esitettäväksi edelleen valtuustolle.

Esityksessä emätilatarkastelu säilyy voimassa, mutta uudeksi leikkausajankohdaksi muodostuu tilanne 1.1.2000. Tämä uusi leikkausajankohta lisää teoreettisesti rakennuspaikkoja hajarakennusalueille vajaaseen 9000:een. Valtuuston asettama rakennuspaikan etäisyyden poisto kriteereistä ei kuitenkaan täysin toteutunut esityksessä. Uudessa muodossaan mitoituksessa käytetään rakennuspaikan etäisyyttä kyläkeskukseen. Etäisyys kouluun ja kauppaan poistui realismin sanelemana kouluverkkoon kohdistuvan paineen vuoksi.

Tulevina vuosina on syytä valvoa tarkkaan sitä, että nämä uudet periaatteet ja etenkin niiden henki sisäistyvät rakennuslupien ja suunnittelutarveratkaisujen käsittelyprosesseihin. On huomionarvoista, että naapurikunnasamme Nurmijärvellä työryhmä päätyi esittämään sunnittelutarveharkinnasta luopumista helpottaakseen rakennuslupakäsittelyjä. 

Loma-asuntojen muuttaminen vakituisiksi asunnoiksi

 Vihdin loma-asutuksella on pitkä historia. Pääasiassa helsinkiläiset rakensivat kesäpaikkoja Vihdin lukuisten järvien rannoille. Kun koronapandemia iski, valot paloivat monilla mökeillä. Vuosien saatossa kesämökkejä oli kunnostettu talviasuttaviksi tai vanhoja purettu ja uusia rakennettu omakotivaatimukset täyttäviksi. 

Poikkeusolot ovat virittäneet keskustelua myös tuloverojen maksamisesta kahteen kuntaan, käyttäväthän mökeillä perheineen asuvat etätyöläiset myös mökkikuntansa erilaisia palveluja.

Vuoden 2020 talousarvion hyväksymiskäsittelyn yhteydessä Vihdin valtuusto ohjeisti myös, että vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakituisiksi asunnoiksi helpotetaan kaikin kunnallisen päätöksenteon piiriin kuuluvin keinoin. 

Tulevan valtuuston on tarkkaan seurattava, että virkamiesprosesseissa todellakin suhtaudutaan rakentavasti jokaiseen hakemukseen muuttaa loma-asunto vakituiseksi asunnoksi. Jokaisen uuden veronmaksajan on oltava tervetullut Vihtiin.

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit