34

Palvelut 

Vihdin terveys- ja sosiaalipalvelujen rakenteet täytyy saada uudistettua paremmin kaikkia kuntalaisia palveleviksi ennen kuin sote-uudistus vie päätösvallan pois kunnasta.          

Kylien ja taajamien terveyspalvelut

Kuntayhtymä Karviaisen kustannuskehitykseen on viime vuosina kohdistunut suuria paineita. Lisäbudjetit ovat olleet jatkuvasti kunnanhallituksen ja valtuuston esityslistoilla. Toimintaa on tehostettu, kustannuksia karsittu ja johdossa on ollut tuulista. Kuntataouden kannalta tämä on ollut välttämätöntä, mutta se on myös tarkoittanut palvelujen  saatavuuden heikentymistä kylillä ja taajamissa. 

Vihdin kaikki terveyspalvelut on keskitetty Nummelan terveysasemalle eikä sinnekään pääse noin vain sisäänmarssimalla. Ajanvaraus on tehtävä ennakkoon puhelimitse eikä soittamallakaan pääse suoraan asiaansa hoitamaan, vaan on jäätävä odottamaan takaisinsoittoa.  Kun vertaan tätä kivimuurin takana olevaa terveyspalvelua väkiluvultaan vain kolmanneksen kokoiseen synnyinkuntaani, jään sanattomaksi. Siellä taajamissa on terveyspisteet, joissa toimii siaraanhoitajan vastaanotto määräpäivininä, lääkärin vastaanotto toisina. Labranäytteiden vienti ja tarvikkeiden nouto hoituu läheltä. Asiointiliikenne kyliltä kaupungin keskustaan on järjestetty määräpäivinä. Tuossa pikkukaupungissa palvelu on avointa, ystävällistä ja helposti saatavilla kaikille väestöryhmille.

Vihti on maantieteellisesti laaja taajamista ja kylien verkostosta muodostuva kunta. Meillä on oikeus odottaa, että palvelut tuodaan lähelle ja että ne ovat etenkin työterveyshuollon ulkopuolella oleville kuntalaisille helposti saavutettavissa.

Etsivä nuorisotyö

Ennalta ehkäisevä toiminta tukemalla perheitä ja erityisesti nyt koronan jälkeen matalan kynnyksen sosiaaliset palvelut kouluissa on resurssoitava riittävästi.  Pudokkaista ja oireilevista oppilaista on kiireellä otettava koppia.

Viime aikoina julkisuuteen on noussut joukko teinien ja nuorten aikuisten tekemiä kohtalokkaita väkivallantekoja. Vaikka tilastollisesti nuorten väkivalta onkin vähentynyt, on hierakkisesti järjestäytynyt jengiytyminen signaali jonkin uuden kasvamisesta. 

Siitä on vain muutama vuosi, kun päihteiden käyttö vihtiläisten nuorten keskuudessa oli kasvanut siihen mittaan, että vanhemmat päättivät organisoida katupartiointia Nummelan yössä. Sillä varmasti saatiin paljon hyvää aikaan, koska toiminnan jatkumisesta ei ole tihkunut tietoja julkisuuteen.  

Etäopiskelu koronasulkujen aikana on pudottanut monia nuoria pois kouluyhteisöistä ja koulukuraattorien käsien ulottuvista. Sosiaalisten suhteiden puute, tuen saanti opiskeluun ja joissakin tapauksissa jopa mahdollisuus olla turvallisesti poissa kodin piiristä tulevat jättämään jälkeensä paljon haavoja nuoren mielen pohjalle. 

Huumeita on jo vuosia kaupiteltu koulujen porteilla ja muualla niiden läheisyydessä. Etäopetuksen aikana tämä toiminta on kuulemani mukaan siirtynyt jälleen voimakkaammin Vihdin yöhön. Ja varmasti palaa koulujen läheisyyteen nyt, kun on jälleen siirrytty lähiopetukseen.

Kesälomat alkavat pian ja lähiopetuksenkin loputtua moni nuori on omillaan. Onko jälleen aika etsivälle nuorisotyölle ja jos on, riittääkö sille resursseja ammattilaisten kesälomakaudella? Vai onko jälleen vanhempien astuttava remmiin ja aloitettava katupartiointi taajamien yössä?

Omaishoidon tuki ja palveluasuminen

Niin Vihdissä kuin koko Suomessa väestö ikääntyy. Kestävyysvajeesta muistu-tetaan alituiseen ja vanhuspalveluiden kustannukset nousevat. Ratkaisuna kustannusten nousun hillitsimiseen on nähty ikäihmisten hoitaminen kotona mahdollisimman pitkään. Kukapa ei haluaisi asua kotonaan!

Kunnan vanhuspalvelun henkilökunnalla on kireät aikatalulut ja kiire jatkuvaa. Ateria tuodaan ovelle, kukaan ei ehdi valvoa, syökö vanhus. Kuka hoitaa aamiaisen ja iltapalan? Lääkkeet käydään annostelemassa, mutta muistaako vanhus ottaa ne. Entä pukeutuminen, henkilökohtaisesta hyvgieniasta huolehtiminen, peseytyminen? Miten vanhus tulee toimeen näiden pikaisten käyntien välissä? Turvarannekeita ja -puhelimia on olemassa, mutta onko se ranneke ranteessa, kun vanhus kaatuu?

Moni puoliso tai lapsi toimii tällä hetkellä omaisensa hoitajana, vapaasta tahdostaan tai koska muuta ratkaisua ei ole. Vanhuksen toimintakyky ei vielä oikeuta palvelukotiasumiseen, mutta ilman jatkuvaa apuakaan ei arki suju turvallisesti. Omaishoito on sitovaa työtä, jossa usein oman elämän tarpeet on laitettava toissijaiseksi. Jo pelkästään kaupassa tai muilla asioilla käynti saattaa vaatia järjestelyjä. Intervallihoitoon pääsyä tulisikin helpottaa huomattavasti ja vanhuspalveluihin lisättävä päivän tai muutaman tunnin kestävä siajaistamispalvelu.

Kun vanhuksen hoito kotona ei enää ole mahdollista, on palvelukodin aika. Vaikka Vihdissä yksityinen ja julkinen sektori toimivat hyvin rinnakkain, on palveluasumiseen silti pitkät jonot. Terveyskeskuksen vuodeosastolla odottavan aika näin korona-aikana yksinään ilman perhekontakteja on ankeata, fyysinen ja henkinen vointi laskee ja Karviaisen kustannukset nousevat. Palveluasumisen tarve kasvaa vielä vuosikymmeniä. Sen saatavuutta on parannettava. 

 Julkiset liikenneyhteydet kunnassa

On aivan selvää, että, jos suuressa bussissa matkaa 1-2 ihmistä, ei se voi olla liikenteenharjoittajalle kannattavaa. Jos kuitenkin kaikki palvelut keskittyvät Nummelaan,  ja kuten kaavoituksesta voi päätellä, Etelä-Nummelaan, on taattava ihmisten kulku kyliltä palveluiden äärelle. Aivan sama koskee yhteyksiä pääkaupunkiseudulle suuntautuvaan työpaikkaliikenteeseen. 

Koulubussit kulkevat joka tapauksessa. Eivätkö ne voisi olla avoinna myös aikuisväestölle? Tai tuettu asiointiliikenne määräpäivinä kyliltä Nummelaan? Jos tällaiset liikennejärjestelyt ovat mahdollisia muualla, mikseivät ne olisi mahdollisia myös Vihdissä?

Ja vielä päälle päätteksi: ehdoton EI ruuhkamaksuille. Ne ovat syrjiviä, asettavat kansalaiset eriarvoiseen asemaan ja ovat selkeä piilovero! 

  

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit