Yrittäjyys ja työpaikat                             ❤   34

Vain yritykset luovat niitä työpaikkoja, jotka tuovat verotuloja julkisten palvelujen järjestämiseen.

Tehokas maanhankinta yritysalueita varten

Vihti Turun ja Porin valtateiden risteyksessä on oivallinen sijoittumispaikka sujuvaa logistiikkaa vaativille yrityksille. Menneinä vuosina meiltä on mennyt sivu suun moni lupaava yritysinvestointi, koska meillä ei ole ollut tarjota riittävän laajoja yritysalueita sijoittumiseen. Taustalla on vaikuttanut myös ELY-keskuksen kielteinen suhtautuminen kaupallisten palveluiden sijoittumiseen asutuskeskusten ulkopuolelle. Nyt kuitenkin Etelä-Nummelaan on onnistuttu kaavoittamaan alueita tilaavievälle yritystoiminnalle. Maanhankinta on viimeaikoina edistynyt ja siihen tulee edelleen panostaa. Kunnan kannattaa aina hankkia maa-alueita, kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Vaikka kohde ei olisi oikea kaavoituksen kannalta, saattaa sillä olla tulevaisuudessa arvo maanvaihtona hankittaessa alueita yritysalueiden käyttöön. Näin onkin jo menetelty ja vastaavia toimia on jatkettava esimerkiksi Tervalammella.

Veikkoinkorven ja Hiekan yritysalueet alkavat täyttyä eikä lisämaan hankinta niihin ole ongelmatonta. Koivissillan yritysalue ei vielä ole ottanut tuulta siipiensä alle. Maata on hankittava aktiivisesti myös muille uusille yritysalueille.

Koordinoidut yrityspalvelut

Vihdin elinkeinostrategia vuosille 2021-2025 hyväksyttiin valtuuston kokouksessa 15.2.2021. Strategia laadittiin yhteistyössä vihtiläisten yrittäjien kanssa. Sen visio on, että Vihti on Uudenmaan kiinnostavin kunta kasvaville yrityksille.  Strategia korostaa koulutetun työvoiman tarjontaa, yritysalueiden saatavuutta nyt ja suunnitteilla,  matkailun mahdollisuuksia, sähköistyvää lentotoimintaa  sekä kiteyttää 'Vihti mallin' yrityspalveluissa.  Strategia näyttää paperilla oikein hyvältä. Nyt vain pitää jalkauttaa tuo 'Vihdin malli' yrittäjäpalveluissa käytännön toimintaan läpi organisaation.  

Investointipäätökseen kuuluu monenlaisia selvityksiä kaavoituksesta, kunnallistekniikasta ympäristö- ja muihin lupaselvityksiin. Yrityspalveluiden kunnassa on oltava koordinoituja yhden palvelupisteen toiminnaksi.  Yrittäjät myös arvostavat  suoria yhteyksiä päättäjiin.

Työpaikkaomavaisuuden nosto

Vihdin työpaikkaomavaraisuus on kasvanut verkalleen koko 2010-luvun. Vuonna 2010 se oli 60.7% ja kohosi vuoteen 2018 mennessä  61.6%:iin. Ympäristökuntiin verrattuna se on hyvää tasoa, mutta parempaan on päästävä. 40% vihtiläisestä työvoimasta pendelöi yhä ansioon kunnan ulkopuolelle. Piiloverona ilmassa leijuu ruuhkamaksu-uhka. Tieliikenne edustaa noin 20% Suomen ilmastopäästöistä. Kilpailu uusista yrityksistä ja asukkaista on KUUMA-kunnissa tiukkaa.

Vihdissä on hyvin tarjolla koulutettua väestöä.  Toisen asteen koulutus on 72,2%:lla yli 15 vuotiasta ja jopa 31%:lla on korkeakoulututkinto.  Vihdissä on 500 oppilaan lukio ja ammatillista koulutusta tarjoava Luksia, jolla on hyvää yhteistyötä yritysten kanssa.

Kun uusien yritysalueiden tarjonta yhdistetään tehokkaasti toimiviin yrityspalveluihin ja koulutetun työvoiman saatavuuteen, on Vihdillä erinomaiset mahdollisuudet nostaa työpaikkaomavraisuuttaan ja siten vaikuttaa kunnan elinvoiman kasvuun ja talouden vakauttamiseen. Vireä kunta vetää puoleensa uusia asukkaita ja yrityksiä.

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit